کانتینر مخزنی کانتینری است که دور تا دور آنرا چهارچوبی از نوع استیل احاطه کرده است و برای حمل و نقل مایعات و گازها بکار می رود . چهارچوب علاوه بر محافظت مخزن از آسیب های احتمالی، امکان جابجایی و حمل آن را همانند کانتینرهای معمولی فراهم می سازد. همه چهار چوب های کانتینر مخزنی ساختار یکسانی ندارند. بعضی از این نوع کانتینرها به ریل در بالا و برخی به ریل در پایین مجهز می باشند این ریلها ساختار چهارچوب را تحکیم می بخشد و نحوی چیدمان این کانتینرها را بر روی یکدیگر تعیین می کنند. کانتینر مخزنی که مجهز به ریل پایین هستند می تواند بر روی کانتینر دیگر چیده شود و از سوی دیگر ریل بالایی این امکان را فراهم می سازد تا کانتینر دیگری بر روی آن قرار گیرد. فقدان ریل بالا و پایین منجر به عدم امکان چیدن کانتینرهای مخزنی بر روی هم می شود. کانتینر مخزنی انواع مختلفی دارد که به توضیح هرکدام در ادامه پرداخته ایم.
به طور کلی کانتینر حمل گاز فشرده تشکیل شده از یک مخزن بزرگ است که درون یک چهار چوب فلزی جایگذاری شده است.
ایم کانتینر قابلیت حمل انواع گازهای فشرده را دارد. مخازن کانتینر حمل گاز فشرده دارای ضربه گیرهای متفاوت نسبت به اغلب کانتینرهای استاندارد می باشد. همانطور که در تصویر مشخص است این کانتینر ها بصورت استوانه ای قرار دارند.
جنس استوانه کانتینر حمل گاز فشرده بسیار محکم می باشد تا در صورت وجود صدمات احتمالی از خروج گازهای فشرده درون کانتینر جلوگیری شود.
برای اطلاع از موجودی و بازدید از کانتینر حمل گاز فشرده با پشتیبانی تماس حاصل فرمائید.
کانتینر حمل مایعات هم مانند کانتینر حمل گاز دارای مخازن بزرگ است و برای حمل مایعات مختلف مانند اسیدها و مایعات شوینده مناسب می باشد.
این کانتینرها به صورت کپسول های بزرگی درون یک قاب قرار داده می شوند.
ساخت کانتینر حمل مایعات برای حمل با کشتی و حمل با سایر وسایل نقلیه متفاوت است و بسته به نوع حمل و نقل طراحی می شود.
بطور مثال برای حمل زمینی با تریلی قاب اطراف مخزن برداشته می شود زیرا کاربرد این قاب برای حمل نقل دریایی و قرار گرفتن کانتینر حمل مایعات بر روی بقیه کانتینر های داخل کشتی می باشد.
۱۹۰۰دستگاه واگن لبه دار است که می توان از این امکانات برای حمل و نقل کانتینر در ایران استفاده کرد. راه آهن ایران ـ جلفا علاوه بر داشتن امکانات نگهداری و ترخیص کانتینر دارای جرثتقیل های ریلی مناسب برای جابجایی کانتینرها می باشد. در تبریز در ایستگاهی به نام سبلان که در ۱۵ کیلومتری این شهر واقع است دارای امکانات تخلیه و بارگیری مناسب می باشد .ایستگاه مهر آباد ـ راه آهن اصفهان ـ ایستگاه راه آهن مشهد هم دارای امکانات تخلیه و بارگیری مناسب می باشد .بنادر شهیدرجایی ـ امام خمینی هم دارای امکانات مناسبی جهت بارگیری و تخلیه کانتینر ها می باشند.
تعرفه رایج در ترمینالهای کانتینری کشور
بر اساس مصوبه مورخ ۲۹ /۲ / ۱۳۷۰ شورای عالی ترابری در صورت توقف بیش از حد کانتینرها بر اساس روزهای مجاز توقف علاوه بر کرایه کانتینر باید حق توقفی به شرح زیر به شرکت حمل و نقل پرداخت گردد.
مدت توقف کانتینر ۲۰ فوت استاندارد
۳۰ روز اول معاف از پرداخت
از ۳۱ تا ۶۰ روز ۲۰۰۰ ریال برای هر روز
از ۶۱ تا ۱۲۰ روز ۳۰۰۰ ریال برای هر روز
از ۱۲۱ روز به بالا ۴۰۰۰ ریال برای هر روز
مدت توقف کانتینر ۴۰ فوت استاندارد
۳۰ روز اول معاف از پرداخت
از ۳۱ تا ۶۰ روز ۴۰۰۰ ریال برای هر روز
از ۶۱ تا ۱۲۰ روز ۶۰۰۰ ریال برای هر روز
از ۱۲۱ روز به بالا ۸۰۰۰ ریال برای هر روز
لازم به توضیح است که شروع دریافت حق معطلی یک ماه پس از تخلیه کالای داخلی کانتینر آغاز می گردد. بدون اینکه محل استقرار کانتینر در نظر گرفته شود.شرکت حمل و نقل پس از دریافت حق معطلی کانتینرها خود باید شخصا نسبت به تسویه حساب فی ما بین اقدام نموده وسیستم بانکی کشور تعهدی برای تخصیص اعتبار ارزی برای این مورد بر عهده ندارد.